Úvod » kuchyně » jak kuchyni vybavit » bylinky v kuchyni
BYLINKY V KUCHYNI

Jaké bylinky nesmí chybět.
petrželka – do polévek a k bramborám
pažitka – do pomazánek nebo jen tak, na chleba s máslem
bazalka – do salátů, na pizzu nebo k rajčatovým pokrmům
majoránka – do polévek a pro kořenění hlavně tučných a vydatných pokrmů
máta – do koktejlů a na ozdobu dezertů
meduňka – do zeleninových nebo ovocných salátů, také pro přípravu léčivých čajů
rozmarýn – k bramborám, zelenině nebo k výraznějším rybám
tymián – k zelenině nebo do mletých a grilovaných mas
saturejka – hodí se při marinování uzenin nebo na přípravu luštěnin
šalvěj – pomáhá na zažívání, při angínách, bolestech zubů nebo při aftech

Jak bylinky pěstovat.
Bylinky v truhlíku nebo v květináči potřebují pravidelnou, ale mírnou zálivku. Neodepírejte jim světlo. Nejvíce by jim vyhovovalo umístění na jih nebo východ.
Zajistěte bylinkám vhodnou teplotu, nejlépe 15 - 20°C.
Bylinky nejsou tak choulostivé a rozhodně jim nebudou vadit kuchyňské výpary.
Otrhávejte vždy mladé lístky, velké listy pohánějí celkový růst. Nejlépe je bylinky stříhat. Bylinky ve Vaší kuchyni budou vypadat atraktivně a hlavně je budete mít stále při ruce.

Jak se bylinky snášejí?
Dobře se snesou – bazalka, saturejka, majoránky, kerblík, řeřicha, kopr.
Do dvojic se hodí – kopr + koriandr, bazalka + kerblík, petrželka + fenykl.
Bylinky náročné na prostor – dobromysl, šalvěj, máta, tymián, brutnák.

Sklízení a skladování bylinek.
Nejvhodnějším obdobím pro sklizeň bylinek je před jejich kvetením. Sbírejte jen čerstvé výhonky nebo jen lístečky.
Můžete je usušit - svázat a zavěsit do komory, suchého sklepa nebo do skříně.
Zamrazit - nasekat nožem na menší kousky dát do tvořítka na led, zalít studenou vodou a když zmrznou, vysypat do sáčku.
Naložit - do solného nálevu, pokud chceme uskladnit pouze krátkodobě. Pro dlouhodobější uchování je můžeme naložit do oleje nebo octa. Kopr můžete zavařit do sladkokyselého nálevu.