Úvod  » kuchyně  » jak kuchyni vybavit  » bylinky v kuchyni

BYLINKY V KUCHYNI

Jaké bylinky nesmí chybět

Jaké bylinky nesmí chybět.

 

petrželka – do polévek a k bramborám

pažitka – do pomazánek nebo jen tak, na chleba s máslem

bazalka – do salátů, na pizzu nebo k rajčatovým pokrmům

majoránka – do polévek a pro kořenění hlavně tučných a vydatných pokrmů

máta – do koktejlů a na ozdobu dezertů

meduňka – do zeleninových nebo ovocných salátů, také pro přípravu léčivých čajů

rozmarýn – k bramborám, zelenině nebo k výraznějším rybám

tymián – k zelenině nebo do mletých a grilovaných mas

saturejka – hodí se při marinování uzenin nebo na přípravu luštěnin

šalvěj – pomáhá na zažívání, při angínách, bolestech zubů nebo při aftech

Jak bylinky pěstovat

Jak bylinky pěstovat.

 

Bylinky v truhlíku nebo v květináči potřebují pravidelnou, ale mírnou zálivku. Neodepírejte jim světlo. Nejvíce by jim vyhovovalo umístění na jih nebo východ.

 

Zajistěte bylinkám vhodnou teplotu, nejlépe 15 -  20°C.

 

Bylinky nejsou tak choulostivé a rozhodně jim nebudou vadit kuchyňské výpary. 

 

Otrhávejte vždy mladé lístky, velké listy pohánějí celkový růst. Nejlépe je bylinky stříhat. Bylinky ve Vaší kuchyni budou vypadat atraktivně a hlavně je budete mít stále při ruce.

Jak se bylinky snášejí

Jak se bylinky snášejí?

 

Dobře se snesou – bazalka, saturejka, majoránky, kerblík, řeřicha, kopr.

 

Do dvojic se hodí – kopr + koriandr, bazalka + kerblík, petrželka + fenykl.

 

Bylinky náročné na prostor – dobromysl, šalvěj, máta, tymián, brutnák.

Sklízení a skladování bylinek

Sklízení a skladování bylinek.

 

Nejvhodnějším obdobím pro sklizeň bylinek je před jejich kvetením. Sbírejte jen čerstvé výhonky nebo jen lístečky.

 

Můžete je usušit - svázat a zavěsit do komory, suchého sklepa nebo do skříně.

 

Zamrazit - nasekat nožem na menší kousky dát do tvořítka na led, zalít studenou vodou a když zmrznou, vysypat do sáčku.

 

Naložit -  do solného nálevu, pokud chceme uskladnit pouze krátkodobě. Pro dlouhodobější uchování je můžeme naložit do oleje nebo octa. Kopr můžete zavařit do sladkokyselého nálevu.



CHCI NÁVRH A CENU +420 601 164 556NAVŠTIVTE NÁS

facebook    google plus    you tube

1991 - 2020 © Beneš nábytek - kuchyně | www.benesnabytek.cz